Drie vooraanstaande maritiem bedrijven zijn benieuwd naar de oplossingen die jullie kunnen bedenken voor de vraagstukken waar zij tegenaan lopen. Geef hier jouw keuze op voor de challenge, je kunt twee keuzes opgeven!

 

Oceanco ontwerpt en bouwt superjachten. Deze indrukwekkende jachten worden vaak gekocht als een aanschaf voor de hele familie. Het is dé plek om met de hele familie samen te kunnen zijn waar ter wereld het schip ook ligt. Men wil graag een duurzaam, comfortabel en modern schip. Oceanco ziet kansen en mogelijkheden om bestaande schepen, zoals een vissersboot of werkschip, om te bouwen tot superjachten. Oceanco is op zoek naar jullie ideeën hoe je zo’n bestaand schip ombouwt tot een superjacht. Hoe maak je zo’n schip duurzaam en hoe kun je zo’n schip ook inzetten om het milieu te verbeteren? Daarnaast is Oceanco ook benieuwd wat je als entertainment voor kinderen en kleinkinderen op zo’n jacht terug zou willen zien en kan dat ook duurzaam?

 

Van der Leun werkt wereldwijd aan installatieprojecten in de bouw, bagger, offshore en maritieme industrie. Technologische ontwikkelingen gaan snel en jongeren groeien letterlijk op met de laatste technologische ontwikkelingen. Daardoor hebben ze ook een bepaald beeld en verwachtingen van hun toekomstige werkomgeving qua technologische oontwikkelingen, maar ook maatschappelijke uitdagingen zoals energietransitie en digitalisering.

Van der Leun en de andere bedrijven in de sector zijn oprecht geïnteresseerd in welke verwachtingen jongeren hebben van hun toekomstige werkomgeving en producten / diensten aan te passen om de organisatie en sector nog aantrekkelijker te maken voor jongeren om in te werken. In deze Challenge ga je met elkaar aan de slag om een beter beeld te schetsen van alle verwachtingen van jullie als toekomstige werknemers zoals de technieken waarmee je aan de slag wilt  maar ook verbeteringen die jullie zouden willen aanbrengen. Daarbij staat de toekomst van het schip (uiterljik, voortstuwing, bediening, onderhoud, energievoorziening) centraal.

 

Damen Shipyards bouwt en onderhoudt schepen voor veel verschillende toepassingen. Denk aan schepen voor havens, baggeren, offshore industrie, vissen, aquacultuur, jachten en voor defensie en veiligheid. Damen ontwerpt ook een schip dat vooral gebruikt wordt als een waterbus. Maar deze waterbus wordt ook ingezet om mensen van grote schepen (jachten, cruiseschepen, marine) van en naar de wal te brengen. Op de boot van maximaal 15 m lengte kunnen zo’n 12 passagiers, de constructie is licht en milieuvriendelijk, gemaakt van HDPE.

Damen vraagt aan jullie een oplossing voor een energiezuinige voorstuwing, waarbij het schip zoveel mogelijk in de vaart is. Hoe kunnen digitale technieken bijdragen aan zuinig varen? Een belangrijke technische uitdaging is daarnaast hoe je de HDPE platen kunt verbinden. Welke ideeën hebben jullie over dit schip?